Depression under graviditeten

Depression under graviditeten – læs mere om graviditetsdepression og få gode råd til, hvad du kan gøre for at mindske dine symptomer.

Glæden udebliver, tristheden vokser og det virker helt umuligt at få vendt den følelsesmæssige omgang, der er sat i svingninger.

Du siger til dig selv, at der ikke er nogen grund til at være trist, at du skal huske at glæde dig over selv de små ting, og minder dig selv om alt det positive, der er i dit liv.

Men lige lidt hjælper det.

Symptomerne på depression i graviditeten er en realitet for mange gravide.

Din graviditet skaber forandringer i dit liv – forandringer, som du sikkert har glædet dig til.

At det opleves så kontrastfyldt, når du står med en ønsket graviditet og ikke er glad, kan gøre det rigtig svært – også at forstå.

En depression under graviditeten giver dig måske bekymringer og sår tvivl, om hvorvidt det kommer til at gå over igen, og om du nogensinde kommer til at blive glad for dit nye liv.

Ved en depression kan dine tanker og bekymringer få en plads, der er stor og som let bliver styrende.

Derfor er det er vigtigt, at dine negative tanker og bekymringer ikke vokser, og at du kan finde nogle redskaber, der kan hjælpe dig med at mindske dem.

Det vil jeg komme med nogle bud på senere i dette blogindlæg.

Forandringer i din graviditet

Begyndelsen af din graviditet kan være en periode, der især bliver svær, når der opstår negative tanker og bekymringer, fordi der er så mange ting, der forandrer sig på kort tid.

Først og fremmest sker der hormonelle forandringer i forbindelse med en graviditet, der især i starten kan have negative indvirkninger på dit humør.

De hormonelle forandringer vil ofte gøre dig mere sårbar og gøre dit humør lettere påvirkelig.

Det er der ikke noget unormalt i.

Men i nogle tilfælde giver de forandringer, du oplever i din graviditet – både hormonelle, personlige og psykiske, så stærke negative følelser, at du måske bliver bekymret for, om du er på vej til at få en depression i forbindelse med din graviditet.

Graviditetsdepression

Det er selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på, om dine humørsvingende eller negative følelser er en indikation for en depression i graviditeten.

Der kan være mistanke om en depression, når du over en længere periode oplever min. 2 af følgende symptomer:

  • Nedtrykthed
  • Manglende eller nedsat energi
  • Manglende eller nedsat lyst eller interesse.

Derudover skal der typiske også være min. 2 andre følgesymptomer tilstede som f.eks.:

  • Træthed
  • Manglende glæde ved selv små ting
  • Negative tanker og bekymringer
  • Isolation
  • Uro eller rastløshed
  • Søvnproblemer
  • Koncentrationsbesvær
  • Nedsat selvfølelse

Særligt under graviditeten kan du ved en depression også opleve:

  • Manglende følelser for dit barn.
  • Manglende interesse for din partner.

Det er selvfølgelig altid vigtigt, at du tager kontakt til en fagprofessionel ved mistanke om en depression, for at få en faglig vurdering af din situation.

Har du en depression i din graviditet eller har du symptomer på en depression, er det vigtigt, at du reagerer på dine symptomer, hvis de er vedvarende eller de tager til. Enten ved at række ud til dine nærmeste eller ved at søge professionel hjælp.

Hvornår har du brug for hjælp?

Hvornår du har brug for hjælp ved symptomer på en depression i din graviditet, afhænger rigtig meget af, hvordan du er påvirket af det i din hverdag.

Hvis du f.eks.:

  • Har svært ved at bryde dine negative tanker eller bekymringer
  • Oplever at glæden over din graviditet og/eller hverdagen udebliver over en længere periode
  • Har svært ved at motivere dig selv

Og hvis du generelt har svært ved at gå alene med dine tanker, vil jeg anbefale dig at søge hjælp hos en professionel.

Hvad kan årsagerne til en depression under graviditeten være?

Udover dine hormonelle forandringer er graviditeten også en periode i dit liv, hvor tidligere udfordringer eller livstemaer kan blive aktuelle for dig igen.

Har du tidligere haft udfordringer med f.eks. angst, stress, mindre værd eller depression, kan din graviditet vække nogle af disse følelser og reaktioner igen. Hvis det bliver i en grad, hvor det påvirker dig for meget, kan det være nødvendigt for dig at søge hjælp.

Derudover er en graviditet også en overgang i dit liv, hvor du går fra dit eget liv til et liv i din egen lille familie. Betydningen af denne overgang kan for nogle kvinder opleves som en svær periode – også selvom ønsket om denne forandring er stor.

Når en overgang bliver en svær periode

Når du bliver gravid befinder du dig i en overgang i dit liv, hvor du bevæger dig væk fra det liv, du kender rigtig godt. Det er en overgang, hvor du bevæger dig hen imod en ny periode af dit liv, som endnu er ukendt for dig.

Overgange i livet kan være svære og de kan være fyldt med mange blandede følelser.

Det er helt naturligt!

Det er det, fordi du siger farvel til en periode af dit liv og til den udgave af dig selv, som du har været indtil nu.

Afsked tager tid og er en proces, også selvom det nye liv er ventet.

De overgange du møder livet igennem, de sker ikke fra den ene dag til den anden.

Overgang er processer – og i sådan en proces sker der rigtig meget med dig mentalt og følelsesmæssigt.

Kan man føle sorg i løbet af graviditeten?

Når du bliver gravid og begynder at bevæge dig væk fra det liv, du kender så godt, kan du måske have en følelse af, at du mister noget af dig selv. Du oplever måske tilmed en sorg over at give slip på din frihed, dit velkendte liv og de muligheder, du har haft.

En graviditet kan godt være en sorgproces. Det kan opleves som om, at du mister noget af det liv, du tidligere har haft – at du mister noget af din identitet. I hvert fald for en periode. Der kommer et tidspunkt igen, hvor du kan genoptage noget af det, du føler, at du mister lige nu. Men derfor kan det stadigvæk gøre dig ked af det, og du kan føle sorg over det.

Depression under graviditet

En sorgproces tager tid, og der vil måske i mange år frem være et afsavn hos dig. Det er ikke ensbetydende med, at du ikke kommer til at blive glad for dit nye liv, din rolle som mor og dit barn. Det er en anden identitet og livsperiode, som også kommer til at have uendelig stor betydning for dig.

Giv det tid og giv plads til din sorg, det er helt okay, også selvom det er svært.

Husk igen på at det er en proces, du går igennem, som hele tiden forandrer sig, og du forandrer dig med den.

Hvad kan du selv gøre, hvis du føler dig deprimeret i din graviditet?

Som jeg skrev indledningsvis, vil jeg gerne give dig nogle gode råd til, hvad du kan gøre for, at dine negative tanker og bekymringer ikke vokser.

Jeg har samlet følgende 6 gode råd til dig:

Snak om det der er svært

Det er en rigtig god idé at snakke med dine nærmeste eller en professionel om det, der er svært. Ofte letter det på bekymringerne og tristheden at få talt om de ting, der fylder for dig. Derudover kan det være en hjælp, at dine nærmeste ved, hvad det er, der er svært for dig og hvilke tanker og bekymringer, du går med, da de bedre kan støtte dig i den svære tid.

Sænk dine forventninger til dig selv

Drømmene om og forventningerne til en graviditet kan være store. Måske oplever du lige nu, at du gerne vil mere, end du kan. Lige nu er det vigtigste – dig og dit barn.

Prøv om du kan sænke dine forventninger til dig selv. Forventningerne om hvad du gerne vil opnå og hvordan din graviditet burde være. Prøv om du kan være med det, der er lige nu.

Positive aktiviteter ind i din hverdag

Prøv om du kan planlægge en eller flere positive aktiviteter i løbet af din dag. Find nogle aktiviteter, du ved, der gør noget godt for dig, giver dig energi og fjerne dit fokus fra de tanker og bekymringer, du har.

Fokus på motion, sund kost og søvn

Motion, kost og søvn er med til at stabilisere dit humør. Sørg for at du får nogle gode rutiner omkring din kost, blid motion og søvn.

Egenomsorg

Skab dig nogle gode rammer for egenomsorg. Sørg for at prioritere ro og hvile til dig selv, hvor du både prioriterer at få ro fra dine bekymringer og tanker, og hvor du prioriterer at få ro omkring dig.

Dine tanker

Når du har negative tanker eller bekymringer, er det ofte et mønster, at de vokser og at det kan være svært at bryde denne voksende tankestrøm.

Prøv at bryde din tankerstrøm, når du oplever, at dine bekymringer vokser eller kører i ring.

Det kan du gøre ved at flytte dit fokus fra dine bekymringer f.eks ved:

  • at lave en af de positive aktiviteter, der giver dig fornyet energi
  • at tale med en af dine nærmeste

Husk på at du er ikke dine tanker og dine tanker er ikke dig.

Pas rigtig godt på dig selv.

De bedste hilsner,

Undervisning om depression under graviditetenGitte Daasbjerg,

Psykoterapeut MPF. Musikterapeut, cand.mag.

Føler du dig deprimeret og har du brug for hjælp?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top