Min kæreste og jeg deler ikke samme glæde over graviditeten

Ikke samme glæde over graviditeten, glæden udebliver, og det er svært at følge med rent mentalt.

Hej Gitte.

Jeg er i uge 19, og lige i øjeblikket oplever jeg problemer med at jeg kan se på min krop at den forandrer sig, men mentalt kan jeg slet ikke forstå jeg er gravid, og jeg kan slet ikke følge med. Det føles som om at jeg står stille og kigger på et tog der bare suser forbi mig, og min krop er toget. Hvis det giver mening?

Den ting der frustrerer mig mest er, at jeg ikke føler glæde over min graviditet og ikke elsker mit barn i maven, men min kæreste er overlykkelig og glæder sig så meget, og han elsker allerede vores baby.

Hvis du har et godt råd til dette, så må du meget gerne vende tilbage :-)

Svar

Kære dig

Tak for din mail.

Allerførst vil jeg sige, at det at skulle være forælder er en proces, der er meget individuel. Det kan være frustrerende for mange par, at de ikke “følger hinanden” i den proces.

Når der ikke er samme glæde over graviditeten

Det der kan være en stor hjælp for jer begge, er, hvis I – så godt som muligt, kan acceptere hinandens proces og have forståelse for, at de er forskellige. Og derudover at I kan vise interesse, rummelighed og forståelse for hinandens følelser.

Jeg ved godt, at det kan være svært – for jer begge, ikke at blive påvirket af, hvordan den anden har det omkring din graviditet. Derfor er det også helt okay, at du siger fra overfor din kæreste, hvis du ikke kan rumme hans følelser på et givent tidspunkt. Og det samme gælder selvfølgelig også for din kæreste.

Det er vigtigt at huske på, at du kan vise forståelse for din kærestes følelser og rumme dem, men du skal ikke bære dem. Det er okay, at du ikke har de samme følelser lige nu!

Hvad har du brug for?

Jeg forstår godt, hvad du mener med din metafor, og jeg vil gerne spørge dig om noget:
Har du brug for mentalt at kunne følge med, eller er det noget, du føler, at du burde kunne?
Jeg kan også spørge på en anden måde – hvis du ser bort fra din kærestes følelser og din krops forandringer, har du det så okay?

Hvis du ikke har det, og har brug for at kunne følge med rent mentalt, vil jeg anbefale dig, at lære din krop bedre at kende som den er nu – blive mere fortrolig med den. Derudover vil jeg anbefale dig at tage udgangspunkt i din relation til dit barn, og prøve at opbygge/styrke den.

Jeg ved godt, at det måske kan være et svært sted for dig at starte, når du ikke oplever, at du elsker dit barn endnu.

Dit barn er et nyt menneske, du skal have i dit liv.

Når relationer dannes

Nogle gange når vi får et nyt menneske ind i vores liv, holder vi af dem lige fra første gang, vi møder dem, andre gange skal vi vænne os til dem i et stykke tid før vores følelser for dem, viser sig. Sådan er det også med vores egne børn.

Nogle gravide elsker deres barn tidligt i graviditeten, for nogle vokser følelserne frem undervejs i graviditeten, nogle oplevelser først følelser for deres barn, ved fødslen, og for nogle begynder følelserne først at komme i månederne efter fødslen.

Det er der ikke noget unormalt i, men ja det kan føles helt forkert, hvis følelserne ikke viser sig under graviditeten. Det ved jeg. Men jeg ved også at den kærlighed, der opstår til barnet – uanset om det er fra graviditetens start eller først i månederne efter fødslen er lige stor – den er der ikke nogen forskel på.

Accept

Hvis du inderst inde har det okay, og ikke selv har et behov for at kunne følge mere med mentalt, så handler det først og fremmest om at acceptere, at du er der, hvor du er i din proces, og at det er okay for dig.

Den proces, det er at være mor (og menneske), handler om at lytte til dig selv – ofte, og mærke efter om du er okay.

Som gravid og nybagt mor, er der mange, der gerne vil give gode råd, sige deres mening, og der er mange forestillinger og forventninger – både fra dig selv og fra andre. Og her er det endnu vigtigere end ellers at lytte til dig selv og dine behov:

  • Hvordan har du det lige nu?
  • Hvad har du brug for?
  • Er der noget, du har brug for, der er anderledes?
  • Hvad kan du gøre for at det bliver bedre?

Jeg håber, du kan bruge mit svar. Husk at du altid er velkommen til at tage kontakt til mig igen.

De bedste hilsner, Gitte

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top