5 måder at styrke tilknytningen til dit barn under graviditeten


Tilknytningen til dit barn begynder allerede under graviditeten, og jeres relation begynder at vokse her.

Men synes du også, det er svært at skabe en kontakt med dit barn under graviditeten, eller er du i tvivl om, hvordan du kan gøre det?

Måske er du i løbet af din graviditet, stødt på information om, at tilknytningen til dit barn allerede under graviditeten, kan være vigtig for jeres relation.

Det kan være, din jordemoder har spurgt ind til, hvordan du mærker dit barn, om du har en fornemmelse af en rytme, eller om du har prøvet at tale til dit barn.

Mange kan opleve det som grænseoverskridende at skulle tale til sit barn. Mange synes, det er svært, hvordan de kan skabe en relation til deres barn.

Nogle kan måske endda blive nervøse for, om det skader deres relation til barnet, hvis de ikke har så meget opmærksomhed på kontakten til deres barn under graviditeten.

Der vil altid skabes en tilknytning mellem dig og dit barn under graviditeten, og det vil ikke skade jeres relation, hvis du ikke har så meget opmærksomhed på denne.

Dit barn mærker og fornemmer dig. Dit barn lærer dig at kende – dine lyde og din måde at bevæge dig på.

Fordi dit barn vokser i dig og lærer verden at kende igennem dig, er det tæt forbundet med dig og tæt knyttet til dig også efter fødslen. Jeres tilknytning er stærk.

At have opmærksomhed på kontakten til dit barn under graviditeten vil imidlertid være med til at styrke jeres tilknytning.

Du kan opleve, at det ikke kun er dit barn, der lærer dig at kende, men at du også kan begynde at lære dit barn at kende.

Du kan måske fornemme dit barns personlighed, nogle bestemte bevægelser hos barnet, en bestemt måde at bevæge sig på eller en form for rytme igennem dagen.

Det kan være med til at, du efter fødslen hurtigere lærer dit barns signaler at kende, hurtigere lærer at skelne dit barns lyde og gråd.

At have opmærksomhed på kontakten til dit barn, kan også være med til, at du finder mere ro under graviditeten og måske endda kan finde mere ro i forbindelse med fødslen.

Hvis du har det følelsesmæssigt svært under graviditeten, kan kontakten til dit barn være med til at berolige barnet.

For nogle kan det også være beroligende for dem selv at have opmærksomhed på kontakten til barnet. Det kan hjælpe dem til at forberede dem bedre på den forandringsproces, de er midt i, og det kan styrke deres følelse og oplevelse af at skulle være mor.

Hvad kan du gøre for at styrke tilknytningen til dit barn under graviditeten?

I det følgende vil jeg komme med eksempler på 5 ting, du kan gøre for at styrke tilknytningen til dit barn allerede under graviditeten.

1. At tale til dit barn

Rigtig mange synes, det er svært at tale til barnet under graviditeten. De synes, det føles kunstigt eller grænseoverskridende.

Det du kan gøre, som måske kan gøre det lettere for dig at tale til dit barn er, at:

  • forestille dig, at du holder dit barn i dine arme tæt ind til dig,
  • lukke dine øjne og prøve om du kan forestille dig, at du kan se dit barn,
  • lægge dine hænder på mave og stryge dem henover maven, imens du taler til dit barn,
  • prøve at forestille dig en kommende situation med barnet, og tale til det om den situation. Det kan f.eks. være første gang, du holde dit barn i armene. Prøv at fortælle dit barn, hvordan du tror, det vil blive, hvad du glæder dig til ved den situation og hvad du vil gøre – om du vil ae barnet, kysse det, dufte til det.

I begyndelsen kan det måske hjælpe dig at tale til dit barn inden i dig selv – altså uden at sige det højt. Når du er blevet fortrolig med det, kan det måske føles mere naturligt at tale højt til barnet.

2. At synge for dit barn

Du kan synge nogle sange, du selv kan lide eller nogle sange, du kunne forestille dig at synge for dit barn, når du har født.

Dit barn vil lære sangene kan kende, og vil kunne genkende dem efter fødslen, hvor de kan være med til at berolige dit barn.

Det kan også være en god måde at starte en ramme for en godnat sang.

Måske er der en sang, du godt kunne tænke dig at synge for dit barn, når du skal have det til at falde i søvn eller til ro. Du kan synge sangen for dit barn under graviditeten f.eks. hver aften inden du lægger dig til at sove.

Dit barn vil lære sangen at kende og vil måske komme til at forbinde den med ro. Når du synger sangen for dit barn efter fødslen, vil det være noget genkendeligt for barnet i en helt ny verden, hvor det er mange nye indtryk og rigtig mange stimuli i løbet af en dag.

Den velkendte sang fra fosterperioden kan være med til at berolige dit barn på samme måde som din stemme, dine dufte og dit nærvær.

Hvis du synes, det er svært at synge eller ikke har det godt med at synge, så kan du prøve at sætte musik på og synge med på sangene. Eller du kan prøve at synge, når du står under bruseren.

3. Blid motion

Blid motion, hvor du har tid og ro til at mærke eller fornemme dit barn. Prøv at finde en blid motionsform, der passer til dig, og som du har det godt med.

De rolige bevægelse vil kunne berolige dig, og gøre at du kan komme mere ned i kroppen, hvilket kan gøre, at du kan have lettere ved at mærke eller fornemme dit barn (afhængig af hvor lang du er henne i graviditeten).

Hvis du er langt henne i graviditeten kan du prøve, om du kan mærke, om dit barn reagere på nogle af dine bevægelse og hvordan.

Reagerer barnet med pludselige bevægelser? Reagerer barnet med rolige bevægelser? Hvordan er det for dig?

Ellers kan du prøve at mærke efter, hvordan det er for dig at bevæge dig.

Er der nogle bevægelser, der er behagelig eller andre, der ikke er? Er der nogle bevægelser, der giver mere plads til din mave? Er der andre der giver mindre plads til din mave?

4. Hvile og afspænding

Når du hviler eller laver en afspænding, giver du både dig selv og dit barn ro, og du giver jeres relation ro til at vokse.

Når du hviler og er afspændt, kan dit barn nogle gange blive mere aktivt end ellers. Det er plads og ro til, at dit barn kan bevæge sig.

Disse stunder kan være gode muligheder for dig til at mærke og fornemme dit barn. Det kan være gode tidspunkter for at tale til dit barn, hvor du kan stryge dine hænder over din mave, så du kan mærke dit barn, men også så dit barn kan mærke dig.

Hvile og afspænding er en rigtig god måde at skabe kontakt og give plads til at I kan lære hinanden at kende.

5. At røre ved din mave og dit barn

Dit barn kan mærke, når du rører ved din mave. Det kan være med til at skabe en nærhed imellem jer.

Om du stryger dine hænder henover din mave, eller om du holder en hånd på din mave, så prøv om du kan mærke dit barn, om du kan få en fornemmelse af, om det er dit barns fødder, benene, numsen, ryggen, hovedet, armene eller hænderne, du kan mærke. Prøv at lægge mærke til, om du kan mærke eller fornemme en reaktion fra dit barn.

At røre ved din mave og ved dit barn kan være med til at give dig en større fortrolighed både med din egen krop, men også med dit barn.

Når du rører ved din mave og dit barn, kan det give en rigtig god mulighed for at styrke kontakten imellem jer, og du kan gøre det både når du taler til dit barn, når du synger for dit barn, når du bevæger dig og når du hviler dig.

Jeg håber, du kan hente inspiration i de ovenstående eksempler til at styrke kontakten mellem dig og dit barn.

Har du nogle spørgsmål, er du meget velkommen til at stille dem i kommentarfeltet herunder.

De bedste hilsner,
Gitte Daasbjerg underviser i tilknytningen under graviditeten

Gitte Daasbjerg,
Psykoterapeut, MPF. Musikterapeut, cand.mag.

Har du brug for hjælp til at styrke tilknytningen mellem dig og dit barn?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top